#seriál: Na startu kreativního podnikání 04 – Kolik by měla stát moje práce?

Veronika Vimmerová Pracovna Aktuálně.cz, Veronika Vimmerová
24. 4. 2020 12:04
Čtvrtý díl naší minisérie věnujeme penězům. Téma, o kterém se, aspoň v Česku, pořád tak nějak nemluví, přestože se týká úplně všech. Z nějakého důvodu je výška platu vašich kolegů i kamarádů stále tabu a zjistit tak, kolik si bez zkušeností říct za první zakázky, může být složité. Dneska proto s Michalem probereme, jak si poradit a neudělat ze sebe blbce hned na první schůzce.
Video: Pracovna Aktuálně.cz

Za práci si nechcete říct ani zbytečně málo, ani příliš hodně, obojí je špatně. Ale jak se trefit, když toho o trhu zatím moc nevíte?

"Ceny obvyklé můžete zjistit i tak, že si najdete kreativce ve stejném oboru a pošlete mu fiktivní zakázku. Od jejího nacenění se pak můžete odpíchnout," radí ve videu náš host Michal. Určitě si ale dejte pozor na to, aby byl poptávaný člověk na stejné profesní úrovni, abyste tak nakonec nesrovnávali jablka a hrušky.

Ve videu s Michalem probereme i to, jak si nastavit hodinovou sazbu a proč je u toho důležitá pokora. A taky že cenotvorba je neustále se měnící odvětví, které nikdy nekončí a je důležité ho pořád testovat. Jestli i vy s naceněním zakázek bojujete, pusťte si celé video a pohlídejte si i poslední (pátý) díl. Buď u nás na webu, nebo na našem Facebooku.

Jak se pustit do kreativního podnikání?

Končíte kreativní školu a přemýšlíte nad tím, že byste se pustili do freelance podnikání? Nebo máte zkušenosti z jiného pracovního oboru, ale tak nějak vás to pořád táhne do něčeho kreativnějšího? Ilustrujete, fotíte, skládáte hudbu, ale zatím jste všechno dělali jen doma do šuplíku? Sledujte náš seriál a dozvíte se, jak si v oboru udělat dobré jméno a nastavit podnikání tak, aby fungovalo.

Michael Petrus

Michael je ilustrátor, art director a mentor a v tomhle všem se pohybuje už přes dvanáct let. Jeho parketou je komiks, ke kterému má ve své tvorbě blízko - pod jeho rukama vzniklo už několik projektů s touhle tématikou. Kromě vlastních věcí a klientských zakázek se věnuje i mentoringu, což se může hodit právě v případě, že s vizuální tvorbou teprve začínáte. Pokud se vás tohle téma týká a chcete se dozvědět víc, mrkněte na Michaelův Youtube channel Kreativní Kreatury a pusťte si další videa. Rady ale můžete poslouchat i jako podcast na Spotify.

 

Právě se děje

Další zprávy