#vprvnilinii konzumu: 5 příběhů o proměně práce prodavačů za časů koronaviru

David Scharf David Scharf
14. 4. 2020 15:23
Zatímco se většina lidí přesunula buď do bezpečí home officu, nebo na méně či více placenou dovolenou, někteří zaměstnanci jsou pod extrémním tlakem. Prodavači a prodavačky přicházejí každý den do kontaktu se stovkami až tisíci zákazníků. Jak se vypořádávají se strachem? Jak se změnilo chování zákazníků? A vnímají teď svoji práci jinak? Na to jsme se zeptali pěti zaměstnanců v první linii konzumu.
Foto: Jan Faltus

Prodavačka v supermarketu

"Když to začalo, měla jsem fakt strach. A mám ho pořád. Jediné, co s tím můžu dělat, je nosit roušku a pořád si mýt ruce. Ale dál chodím do práce každý den. A to, co jsme dřív dělali ve dvou, teď dělám sama. Prý jsou menší tržby, tak se šetří i na hodinovce."

90 % Čechů nakupuje potraviny v supermarketech, diskontech a hypermarketech. Osm největších řetězců v nich zaměstnává 65 tisíc lidí. Když vláda 12. března vyhlásila výjimečný stav, tyto obchody zůstaly jako jedny z mála otevřené. Podle průzkumu společnosti Nielsen z konce března bylo až 60 % českých spotřebitelů předzásobených, nebo se chystali si zásoby vytvořit.

 

Právě se děje

Další zprávy